Нивата на реките ще се понижават

07.03.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес привечер на места в западните райони ще има слаби превалявания от дъжд. Количества ще са около 1-2 л/кв.м. През нощта срещу вторник в Западна България ще вали дъжд в количества от 5-15 л/кв.м. Във вторник в западните райони ще е почти без валежи, а на изток ще превали слаб дъжд, в количества от 1-2 до 5-8 л/кв.м, в крайните южни райони на Родопите – до 15. През нощта срещу сряда превалявания ще има на места из цялата страна в количества от 1-5 л/кв.м. В сряда отново ще вали главно в Западна България – 5-15 л/кв.м, в Източна ще е почти без валежи.

През денонощието от 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 март нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Повишения на водните нива са регистрирани на отделни пунктове: в долното течение на р. Янтра при Каранци (Дунавски басейн), по средното и долното течение на р. Тунджа при Ямбол и Елхово, в долното течение на р. Марица при Свиленград (Източнобеломорски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са река Черни Вит при с. Черни Вит, Голяма река при Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн) и по средното течение на Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: регистрираните колебания на речните нива са от - 23 см до + 29 см

Черноморски басейн: измененията са от - 5 см до + 1 см

Източнобеломорски басейн: регистрираните изменения са от - 9 см до + 31 см

Западнобеломорски басейн: колебанията на водните нива са от - 11 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн водните нива на реките в басейна днес ще се понижават. Утре, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват по-значителни краткотрайни повишения на водните нива на реките западно от р. Огоста (Тимок, Тополовец, Витбол, Арчар, Скомля, Лом и Цибрица). На 8 март се очакват незначителни и краткотрайни повишения на водните нива на реките Огоста, горното и средното течение на Искър и горното течение на Вит, Осъм и Росица. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 март ще бъдат над средната многогодишна стойност. Утре се очаква краткотрайно покачване на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска, Банкенска, Блато и Малък Искър. На 8 и 9.03 ще се покачи водниото ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за7, 8 и 9 март ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес речните нива във водосбора ще се понижават или ще останат без промяна. Утре ще има незначително и краткотрайно повишение на водното ниво в горното течение на р. Росица. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 7, 8, 9 и 10 март водното количество ще бъде над средно многогодишната стойност. Нивата плавно ще се понижават. От 10.03 нивата във водосбора се очаква отново да започнат да се повишават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук