Нивата на реките ще се понижават или няма да се променят

18.07.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) обяви за днес жълт код за вятър в 24 области с изключение на Добрич, Варна, Бургас и Смолян. За Северна България ще духа вятър от запад-северозапад - 14-19 м/ с пориви до 22 м/с. За Централна южна България, северозападен вятър с пориви до 22 м/с. За Югозападна България,  север-северозападен вятър 14-19 м/ с пориви до 22 м/с.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес на отделни места в планинските и североизточните райони ще превали, количества до 1-3 л/кв.м. Във вторник вероятността за валежи е малка.  В сряда само на отделни места ще превали до 1-3 л/кв.м.

През денонощието от 8ч. на 16 до 8ч. на 17юли , в резултат на валежи са регистрирани краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на реките Искър и Вит. Вследствие на оттичане, повишения на нивата са отчетени и в долното течение на р. Осъм (при с. Изгрев с +180 см), (Дунавски басейн).

Речните нива в другите водосборни басейни са останали без съществени изменения.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -91 см до +180 см;

Черноморски басейн: Водните нива са без изменение;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -17 см до +15 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -16 см до +8 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни водните нива на наблюдаваните реки в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Днес и утре, вследствие на оттичане се очакват краткотрайни повишения в долните части на водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Вит и Осъм.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 18 и 19 юли ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От днес водните нива на реките във водосборите ще се понижават. Днес и утре ще има повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 18, 19 и 20 юли ще бъдат около и под средномногогодишната стойност. Нивата във водосбора на р. Росица ще се понижават. Нивата на другите реки във водосбора на р. Янтра ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 18, 19, 20 и 21 юли ще бъдат около средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.