Нивата на реките ще се понижават или ще остават без изменение

18.04.2016г.


По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ - БАН) днес в следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност в планинските райони, Предбалкана и североизточните райони. Там на отделни места ще превали и прегърми. Валежите ще са краткотрайни с  до 5 л/кв.м. Във вторник на повече места в Северна България ще превали. Количествата ще са 1-5 л/кв.м, а в отделни райони ще има интензивни извалявания с количества между 15 и 20 л/кв.м. В сряда в западните райони ще е без валежи, а  в останалата част от страната все още ще вали, като най-значителни ще са преваляванията в Североизточна България, на изолирани места там до около 20 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 16 до 8  ч. на 17 април водните нива на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижили. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Искър при гр. Нови Искър, Черни Вит при с. Черни Вит, Голяма река при Стражица (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн),долното течение на р. Тунджа, горното течение на р. Марица и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн), долното течение на р. Струма (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 38 см до + 17 см

Черноморски басейн: колебания от - 4 см до + 1 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 7 см до + 2 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 4 см до + 2 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Във вторник и сряда в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения в водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества и днес ще бъдат около и над средно многогодишните стойности, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 18, 19 и 20 април, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност, но ще са под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 18, 19, 20 и 21 април ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и утре нивата във водосбора ще останат без съществени изменения или плавно ще се понижават. В периода 20-22.04 са възможни повишениия на нивата във водосбора, вследствие на прогнозирани валежи. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.