Нивата на реките ще се понижават или ще остават без съществени изменения

15.08.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес и утре валежи не се очаква. В сряда на отделни места, главно в планинските райони в северозападната половина от страната, ще превали краткотраен дъжд. Количествата ще са между 1 и 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 13 до 8 ч. на 14 август водните нива на наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. Водните количества са около и под праговете за средни води. Над праговете за високи води са водните количества в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 26 см до + 19 см

Черноморски басейн: колебания от - 3 см до + 1 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 23 см до + 17 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 7 см до + 6 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите два дни водните нива на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 15, 16 и 17 август ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 15, 16 и 17 август, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 15, 16, 17 и 18 август водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност, а водните нива ще се понижават и ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.