Нивата на реките ще се понижават или задържат

25.06.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес над Централна на места и в Източна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Количествата ще са от 5-15 л/кв.м. В Рило-Родопската област са възможни интензивни валежи с количества между 15 и 25 л/кв.м. В петък на отделни места, главно в северозападните и планинските райони ще превали с количества до 5 л/кв.м. В събота ще превали на повече места с количества от 1 до към 10 л/кв.м.
През изминалото денонощие от 8 ч. на 23 юни до 8 ч. на 24 юни речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали. Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове.
Водните количества на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води. Водните количества на някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, по Северното Черноморие и в Източнобеломорския басейн са около прага за високи води. Регистрираните нива в 8 ч. на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от -76 см до +11 см
Черноморски басейн: отчетени са понижения с до -8 см
Източнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до -26 см
Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до -6 см до +1 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес ще се понижават или ще се задържат. Възможни са краткотрайни, незначителни на места повишения на нивата.
Дунавски басейн: незначителни повишения са възможни за днес и утре в резултат на прогнозирани валежи.
Според моделираните водни количества за река Искър на 25, 26 и 27 юни ще са около средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра: за 25, 26 и 27 юни ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 25, 26 и 27 юни ще бъде над средно многогодишната стойност. Нивото плавно ще се понижава, водните количества ще са под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.