Нивата на реките ще се понижават слабо или ще остават без изменение

25.07.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес след обяд, само на места в планините на Западна България, ще превали краткотрайно. Във вторник и сряда са възможни само изолирани краткотрайни превалявания, главно в планините и планинските райони на Западна България.

През денонощието от 8 ч.  на 23 до 8 ч. на 24 юли речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. При отделни хидрометрични пунктове, във водосборите на реките Огоста и Искър (Дунавския басейн), са регистрирани по-значителни колебания на водните нива, които са в резултат на работата на хидротехнически съоръжения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 6 см до + 6 см, (по-значителните колебания във водосбора на р. Огоста от -36 см/+23 см, са в резултат на работата на хидротехническите съоръжения)

Черноморски басейн: колебания до - 3 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 7 см до + 12 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 6 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите два дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 25, 26 и 27.07 ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни водните нива на реките във водосбора ще бъдат без съществени изменения и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 25, 26 и 27 юли, че във водосбора на р. Янтра водните нива ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни речните нива ще останат без съществени изменения и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 25, 26, 27 и 28 юли ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще останат без съществени изменения и под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.