Нивата на реките ще се повишават, НИМХ предупреди за поледица

06.01.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви оранжев код за поледица за областите Видин и Монтана. Ще има валежи от дъжд, а поради ниските температури, условия за образуване на поледица. Времето е опасно, прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете внимателни, информирайте се подробно за метеорологичната обстановка и се съобразявайте с неизбежните рискове. Следвайте съветите на компетентните органи.

НИМХ обяви жълт код за поледица и в областите Враца, Плевен и Ловеч. И там ще има валежи от дъжд с условия за образуване на поледица. Следете прогнозите и не поемайте излишен риск.

Днес отново ще превалява, предимно дъжд. Количествата на повечето места ще са 2-10 л/кв.м., в западните райони до 15. В северозападната част от страната, където сутрешните температури ще останат отрицателни, ще има условия за поледици. През нощта срещу четвъртък и в четвъртък, с преминаването на нов средиземноморски циклон, валежи от дъжд ще има на много места в страната. С понижението на температурите, в Северна България и по високите котловинни полета дъждът ще преминава в сняг. Количествата на валежите ще са между 15 и 20 л/кв.м. Към сутринта в четвъртък в отделни райони на Западна и Южна България и повече – над 30 л/кв.м., а до вечерта в четвъртък и в Източна България ще има значителни количества валеж. Още през нощта срещу петък валежите в повечето райони ще спрат, най-късно с крайните източни и в петък ще бъде без валежи.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се повишавали или са останали без изменение. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. Водните количества на горното течение на Черни Вит (Дунавски басейн), в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), в средното течение на р. Марица, както и на притока й р. Сазлийка (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 2 см до + 18 см

Черноморски басейн: нивата са се повишавали с до + 2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 26 см до + 35 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 5 см до + 7 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: днес речните нива ще се повишават, като по-значителни се очаква да бъдат на 7 и 8.01. Повишенията в басейна ще са в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 6, 7 и 8.01. ще бъдат над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на 7 и 8.01 на водните нива на реките Владайска, Банкенска, Лесновска, Блато, Батулийска, Искрецка и Малък Искър. Покачването ще бъде в резултат на валежи и снеготопене. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 6, 7 и 8.01., че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. По-значителни повишения на речните нива във водосбора се очакват от 7.01. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 6 и 7.01. водното количество ще бъде около и под средно многогодишната стойност, а на 8 и 9.01. - над нея. Днес в горните течения на Бели и Черни Лом са възможни незначителни повишения на нивата вследствие на частично снеготопене и валежи от дъжд. На 7, 8 и 9.01 са възможни значителни повишения първия ден в горните части на водосбора, а следващите дни и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.