Нивата на реките ще се повишават, възможни са локални поройни наводнения във водосборите на река Искър и на реките, разположени западно от нея

12.05.2016г.

Нивата на реките ще се повишават,възможни са локални поройни наводнения във водосборите на река Искър и на реките, разположени западно от нея

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН)  обяви за днес оранжев код за дъжд в три области: Видин, Монтана и Враца. Поради очакваните значителни валежи (за 24 часа), голямото преовлажняване на почвата и високите нива на реките има повишена вероятност за локални наводнения. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

НИМХ обяви за днес  жълт код за дъжд в областите : Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София област, София, Перник и Кюстендил. Очакват се значителни валежи. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес около и след обяд валежите ще се активизират и ще вали главно в Западна и Северна България. Количествата ще са 5-15 л/кв.м, в Северозападна България 15-25л/кв.м, на отделни места там ще са 35-40л/кв.м. През нощта срещу петък  на места  се очакват валежи,  вероятността за количества над 15 л/кв.м. ще има  в източната половина от страната. В петък през деня от запад валежите ще спират.  Най-късно, привечер и в източните райони. В събота краткотрайни превалявания ще има само в отделни, главно планински райони. Количествата на валежите няма да надвишават 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 10 до 8 ч. на 11 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са останали без съществени изменения или са се понижавали. Повишения са отчетени в долните течения на реките Огоста, Искър и Русенски Лом (Дунавски басейн), както и във водосборите на реките Марица и Арда (Източнобеломорски басейн). Водните количества на повечето от наблюдаваните реки са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на  реките  Врана при с. Кочово  и на  Айтоска при Камено (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -83 см до +65 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебание са от -68 см до +4 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -29 см до +40 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебание са от -5 до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни, вследствие на повишена почвена влажност и прогнозирани валежи, се очакват повишения на водните нива в целия басейн. По-значителни повишения се очакват днес и утре във водосборите на реките западно от Искър (р. Войнишка, р. Арчар, р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста и р. Скът). От 12 и на 13 май,  в резултат на прогнозирани валежи, са възможни повишения във водосборите на реките Вит – целия водосбор, Осъм – целия водосбор и Янтра (горното течение на основната река при градовете Габрово и Велико Търново, и притоците й реките Росица и Белица.В резултат на очакваните валежи е възможно да има разливи в ниските части около реките в басейна. В резултат на прогнозирани интензивни валежи, са възможни локални поройни наводнения във водосборите на р. Искър и на реките, разположени западно от нея.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 12, 13 и 14 май  ще бъдат над средномногогодишните стойности. Започнало е покачване на водните нива на реките във водосбора. Днес и утре ще има покачване на водните нива в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на река Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 12, 13 и 14 май ще бъдат над средномногогодишната стойност. През следващите 2-3 дни са възможни краткотрайни повишения на нивата в целия водосбор, като по-съществени се очаква да бъдат във водосбора на основната река над градовете Габрово и Велико Търново и по притоците й реките Росица и  Белица. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на река  Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 12, 13, 14 и 15 май ще бъде над средномногогодишната стойност.  През следващите 3-4 дни са възможни повишения, вследствие на регистрирани и прогнозирани валежи. Днес все още са възможни повишения в долните части на водосбора. Нови повишения във водосбора са възможни в периода  12-14 май.  Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.