Нивата на реките ще започнат да се понижават или ще останат без промяна

22.09.2016г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН)  днес валежи ще има на места в източната половина от страната. Количествата ще са  2-7 л/кв.м. В петък и събота -без валежи.

През денонощието от 8 ч на 20.09 до 8 ч на 21.09 водните нива на реките в по-голямата част от страна са се повишавали или са останали без съществени изменения. По-значителни повишения са регистрирани на  хидрометричните пунктове: р.Искър при гр. Роман, р. Осъм при гр. Ловеч, р. Русенски Лом при с. Божичен (Дунавски басейн) и р. Марица при гр. Свиленград (Източнобеломорски басейн). Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни и ниски води, само водното количество на р. Марица при гр. Свиленград е около прага за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични  и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -49 см до +18 см;
Черноморски басейн: Регистрирани са повишения с до +2 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -17 см до +27 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -6 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес речните нива в повечето водосбори от басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В сутрешните часове днес са възможни минимални повишения в горните течения на реките Янтра,  Осъм и  Вит. На 23 и 24 септември  нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 22, 23 и 24 септември  ще бъдат около средномногогодишните стойности. Днес и утре ще се повиши водното нивото в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 22, 23 и 24 септември  ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. През следващите два дни  водните нива във целия водосбор ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 21, 22, 23 и 24 септември ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. От днес нивата във водосбора ще започнат да се понижават или ще останат без промяна. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.