Обявен е оранжев код за дъжд и гръмотевици в седем области

18.11.2014г.

 

По данни и прогнози на НИМХ за утре е обявен оранжев код за областите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол и Сливен. През нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества между 30-50 л/кв.м, но валежите ще продължат и през деня на 20 ноември. 
Оранжев код означава: Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи. 
Жълт код за дъжд и вятър е обявен в областите, както следва:
 - Габрово, Велико Търново и Русе - В следобедните часове на 19 ноември и през нощта срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с количества 20-30 л/кв.м.
- Добрич и Варна - През нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 20-30 л/кв.м, но валежите ще продължат и през деня на 20 ноември.
- Хасково - По-късно през деня на 19 ноември и преди полунощ ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 20-40 л/кв.м.
- Стара Загора - По-късно през деня на 19 ноември и преди полунощ ще има интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м.
- Кърджали - По-късно през деня на 19 ноември и преди полунощ ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 20-40 л/кв.м. Ще духа силен южен вятър с пулсации до 22 м/сек. 
 Жълт код означава: Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
През следващите 1-2 денонощия, вследствие на прогнозираните количества валежи от дъжд, ще започне повишение на речните нива в цялата страна. За Дунавски басейн -  подводосбори, се очаква те да бъдат значителни за:
- р.Ерма; 
- р. Нишава; 
- р. Тополовец; 
- р. Войнишка; 
- р. Видбол; 
- р. Арчар; 
- р. Скомля; 
- р. Лом горно течение; 
- р. Огоста - (горно течение на р. Бързия и горно и средно течение на р. Скът); 
- р. Искър - горно и средно течение: р. Бели Искър, р. Черни р. Искър, р. Палакария, р. Планщица, р. Ведена, р. Владайска, р. Суходолска, р. Пакненска, р. Стари Искър, р. Блато, р. Елешница, р. Искрецка, р. Габровница, р. Реката, р. Малки Искър, р. Панега, р. Габарска, р. Гостиля;
- р. Осъм - горно течение;
- р. Янтра (притоците и : р. Росица, р. Лефеджа ( р. Джулюница и Стара река), р. Дряновска, (р. Белица); 
- р. Русенски Лом ( горното течение на реките Черни и Бели Лом); 
- Добруджанските реки.
Предвид динамичната метеорологична обстановка, съществува риск от локални внезапни наводнения.
Оперативното звено към МОСВ е активирано