Обявен е оранжев код за река Тунджа при Елхово

24.01.2015г.

По данни и прогнози на НИМХ днес ще вали над цялата страна, очакваното количество ще е между 10-15 л/кв.м.

В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета - сняг. Валежите ще бъдат с количества между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят. Oбявен e жълт код - „Предупреждение" за реките: Сазлийка при гр.Гълъбово,  Марица  при  гр. Харманли, Мочурица при село Воденичане и Тунджа при гр. Ямбол; оранжев код - „Риск за тревога" за река Тунджа при гр. Елхово.

За река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани.В долното течение на река Арда е обявен жълт код - „Предупреждение"  при  речните пунктове: Черна река -  гр.Смолян, Елховска река – Рудозем, Мадан, Ардино, Златоград, Върли дол, Чорбаджийско, Груево; Елбасан дере – Крумовград.