Очаква се да преобладава повишение на речните нива

17.05.2016г.


Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за ниски температури в областите София, София – град, Перник и Кюстендил. При стихване на вятъра, на места в котловините ще има условия за слани. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

След пладне и привечер днес само в планинските райони ще превали. Количествата ще са от 5-10 л/кв.м, в отделни райони до 15 л/кв.м. В сряда, на места, главно в Южна България, ще превали дъжд. Количествата ще са от 1-5 л/кв.м. В четвъртък вероятността за валежи е по-малка, но не са изключени изолирани краткотрайни валежи.

През денонощието от 8 ч. на 15 до 8 ч. на 16 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без съществени изменения. По-значителни повишения има в горното течение на р. Марица, вследствие работата на хидротехнически съоръжения. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница и р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при гр. Камено (Черноморски басейн), р. Чепеларска при с. Бачково, р. Арда при Вехтино и р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 21 см до + 31 см

Черноморски басейн: колебанията са от - 4 см до + 1 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 30 см до + 16 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 16 см до + 4 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес повишения се очакват в горните течения на реките Вит, Осъм, Янтра (основната река при Габрово и Велико Търново и по притоците й р. Росица и р. Джулюница) и добруджанските реки. От 18 май речните нива в басейна ще започнат да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 17, 18 и 19 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. Водните нива в средното и долно течение на основната река ще се задържат високи. На 18 и 19 май речните нива ще започнат временно да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 17, 18 и 19 май, че водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес и утре се очакват повишения на нивата в целия водосбор. По-съществено повишение се очаква днес в основната река над гр. Габрово и по притока й р. Джулюница. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 17, 18, 19 и 20 май ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес все още нивата във водосбора ще останат високи. От 18 май нивата във водосбора ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.