Очаква се пониженията на речните нива да продължат

31.03.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес до обяд в източната половина от страната все още превалява ,количества - 1-5 л/кв.м.
Утре през деня ще превали слабо и на други места из страната с количества 1-3 л/кв.м. Към вечерта и през нощта срещу четвъртък на много места ще превали, количества - 2-10 л/кв.м. В четвъртък ще е почти без валежи, само на отделни места е възможно съвсем слабо и за кратко да превали.
Водното количество наблюдавани реки в цялата страна са над праговете за високи води.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, се очаква пониженията на речните нива да продължат. Днес и утре, вследствие на високите температури, снеготопенето, прогнозираните незначителни количества валежи, които на местата с неразтопена снежна покривка ще допринасят за интензивно снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни известни повишения в цялата страна.
Дунавски басейн: очаквани повишения от прогнозирани валежи от дъжд в горните и средни течения на реките: реките Огоста, Искър, Вит – горното течение, река Осъм - горното течение, река Янтра – долното течение, река Русенски Лом – горното и средно течение.
• Река Искър - прогнозираните водни количества за 31 март ,1 и 2 април ще са около и над средната многогодишна стойност. Водните нива през следващите два дни ще са над прага за внимание. Високите нива в средното и долното течение на реката са в резултат на притока от притоците на реката.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.