Очаква се повишаване на речните нива

19.11.2014г.

По данни и прогнози на НИМХ днес над цялата страна ще има валежи от дъжд. Най-късно ще завали в източните райони. По-значителни валежи се очакват привечер в Централна и Южна България, а през нощта и в Източна. Утре в западните райони ще е почти без валежи, но в източна България все още ще вали. Очакваното сумарно количество за дъжд днес и утре ще бъде между  3 - 10 л/кв.м. В западните райони за същият период се очаква количествата да бъдат между 20 - 40 л/кв.м. В Централна и Източна България, на отделни места в източните райони е възможно да достигнат и до 50 л/кв.м.
 
В петък се очакват превалявания в цялата страна, но вече слаби  - до 5 - 6 л/кв.м. С понижението на температурите, през нощта срещу петък и в петък, на места по високите полета и в Предбалкана е възможно дъждът да се примесва със сняг.
 
В събота почти не се очакват валежи.
 
Утре на база на метеорологичната и хидрологична обстановка в страната, речните нива ще се повишават, в резултат на прогнозираните валежи. Значителни ще бъдат повишенията във водосборите на някои реки в Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския басейн.
 
Предвид динамичната метеорологична обстановка, съществува риск от локални внезапни наводнения.
 
Оперативното звено към МОСВ и Басейнова дирекция – Плевен е активирано.