Очаква се повишение на нивата на повечето реките

10.05.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) главно над западната половина от страната, днес в следобедните часове, вечерта и през нощта срещу понеделник, ще има превалявания, придружени с гръмотевици. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м, а в планините – до 15-20 л/кв.м.
В понеделник ще вали на повече места, главно в Западна и Централна България. Количествата – предимно между 10 и 15 л/кв.м, в отделни райони около и над 20 л/кв.м. Във вторник валежите ще намалеят и ще са на по-малко места – до 2 л/кв.м, локално, в планинските райони е възможно до 5-6 л/кв.м.
Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата на реките са се изменяли в границите от + 18 до - 41 см.
Дунавски басейн: - нивата на наблюдаваните реки са се изменили от + 3 см до - 12 см.
Черноморски басейн: – нивата на наблюдаваните реки са се са се понижили с до -10 см.
Източнобеломорски басейн: – нивата на наблюдаваните реки са се изменили от + 18 см до - 41 см.
Западнобеломорски басейн: – нивата на наблюдаваните реки са се изменили от + 18 см до - 18 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, довечера и през следващите дни нивата на реките в по-голяма част от страната ще започнат да се повишават. Повишения са възможни вследствие на продължаващо снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд.
Дунавски басейн: – възможни са повишения във водосборите на реките Огоста, Искър, Осъм Вит, Янтра, вследствие на прогнозирани валежи. По-значителни повишения са вероятни на 11 май.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.