Очаква се повишение на речните нива в Западна и Централна България

20.08.2015г.

 

За днес от НИМХ е обявен жълт код за дъжд в 22 области на страната. За областите Видин, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград е обявен жълт код за гръмотевична дейност.
Валежите през следващото денонощие ще са краткотрайни, на места интензивни, с гръмотевични бури. В отделни райони количеството на валежа ще надхвърли 35л/кв.м. Поради динамиката на атмосферните процеси, картата с предупреждения за опасни явления ще бъде обновявана съобразно актуалната обстановка. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес в Западна и Централна България около и след обяд ще има валежи, на места интензивни, с очаквани количества 15-20 л/кв.м, локално до 40-50 л/кв.м.
В петък валежите ще продължат, по - значителни те ще са в Източна България и планинските райони. Очакваните количества в Западна България ще са между 3-10 л/кв.м, в Източна България: 10- 20л/кв.м, локално около 50 л/кв.м. В събота, все още на места ще има превалявания, но ще са по-слаби. Очакваните количества валежи през съботния ден са между 3-10 л/кв.м.
Карта на валежите - За областите оцветени в жълто има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. За регионите в зелено опасни метеорологични явления не се очакват.
Съвети при опасни метеорологични явления - Връзката посочва възможните поражения при дъжд, сняг, вятър и др. с различна степен на опасност (висока, средна и ниска). За да видите съветите, кликнете върху съответното метеорологично явление. 
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 18.08. до 8 ч. на 19.08.) речните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижили или са останали без промяна, в отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения.
Водните количества на наблюдаваните реките, в по-голямата част от страната, са около праговете за ниски води. Водните количества на реките във водосбора на р. Огоста, долното течение на р. Вит, горното течение на р. Янтра, във водосбора на р. Русенски Лом (Дунавски басейн), долното течение на р. Провадийска, долното течение на р. Камчия и р. Ропотамо (Черноморски басейн), средното и долното течение на р. Марица, долното течение на р. Тунджа (Източнобеломорски басейн), р. Пиринска Бистрица (Западнобеломорски басейн) са около праговете за средни води. Водните количества в горното течение на р. Марица при Радуил и долното течение на р. Сазлийка (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматичните и конвенционални станции на НИМХ са :
Дунавски басейн: По значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Искър, при Оряховица, с 22 см. Водните нива на останалите наблюдавани реки са се изменяли от -5 см до +18 см;
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от -10 см до +2 см;
Източнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от -14 см до +16 см;
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от -2 см до +1 см.
Обработена хидрологична информация и моделирани водни количества от НИМХ – БАН, основани на метеорологичната прогноза:
Дунавски басейнднес се очакват повишения на водните нива на реките във водосбора на р. Огоста, долното течение на р. Искър и долното течение на р. Вит. Според моделираните водни количества за р. Искър, прогнозираните водни количества за 20, 21 и 22 август ще са около и над средната многогодишна стойност. На 20 и 21 август се очакват по-значителни повишения на водните нива на реките във водосборите над яз. Панчарево, на р. Искрецка, р. Гостиля и в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделираните водни количества за р. Янтра прогнозират за 20, 21 и 22 август водни количества да бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните нива ще са под прага на внимание. За р. Русенски Лом прогнозираното днес водното количество в долното течение на реката ще бъде около средномногогодишната стойност, а на 21, 22 и 23 август ще бъде над нея и ще остане под прага на внимание. Утре и вдругиден ще има значителни повишения на нивата в целия водосбор на р.Русенски Лом.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.