Очаква се речните нива в по-голямата част от страната да започнат да спадат

08.02.2015г.

От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа, и Арда, към момента са обявени следните кодове:
За река Тунджа при град Елхово е обявен оранжев код- „Риск за тревога“, река Тунджа при Ямбол, река Мочурица при село Воденичане и река Мочурица при село Чарда е обявен жълт код- „Предупреждение“.
За река Марица при градовете Пловдив, Първомай, Харманли, Свиленград и за река Сазлийка при град Гълъбово е обявен жълт код- „Предупреждение“.
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН днес не се очакват валежи, но привечер отново ще завали сняг. Очакваното количество ще е между 1-2 л/кв.м.
През нощта срещу понеделник и в понеделник на места ще превалява сняг. Очакваните количества в по-голямата част от страната ще са между 1-5 л/кв.м, в Централна България ще са между 5-10 л/кв.м.
Във вторник в по-голямата част от страната валежите ще спрат, само на места в югоизточните райони все още ще превалява слаб сняг, с очаквано количество между 1-3 л/кв.м.
Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и над праговете за високи води.
Днес на база метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, се очаква речните нива в по- голямата част от страната да започнат да спадат. В следствие на оттичането на реките се очаква да се повиши водното ниво на: р. Марица – средно и долното течение, р. Тунджа – долното течение и р. Струма - долното течение.