Очаква се задържане или понижение на речните нива

18.08.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) през това денонощие на места в Западна и Централна България ще превали кратоктраен дъжд. Количествата ще са между 2 и 7 л/кв.м, а в планинските райони до 15 л/кв.м. През нощта срещу петък и през деня след това ще превали в западната половина от страната с количества - от 1-2 до 10-15 л/кв.м. В източната половина ще е почти без валежи. В събота ще бъде почти без валежи, възможни са само изолирани краткотрайни превалявания в планините.

През денонощието от 8 ч. на 16 август до 8 ч. на 17 август водните нива на наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без промяна. Повишения, в резултат на работа на хидротехнически съоръжения, са отчетени в Дунавския и Източнобеломорския басейн, във водосборите на реките Огоста, Искър, Марица и Арда.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +4 см. Регистрираните изменения от -24/+29 см във водосборите на реките Огоста и Искър, са от дейността на хидротехнически съоръжения;

Черноморски басейн: Регистрирано е понижение от -3 см на р. Айтоска при гр. Камено. Водните нива на останалите наблюдавани реки са останали без изменение;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +6 см. Регистрираните изменения от -19/+10 см във водосборите на реките Марица и Арда, са от дейността на хидротехнически съоръжения;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +5 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 1-2 дни  речните нива в басейна ще останат без съществени изменения. Утре, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива в горните части на водосборите на реките Лом и Огоста.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 18, 19 и 20 авугст ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 18, 19 и 20 август ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 18, 19, 20 и 21 август ще бъдат около и под средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.