Очакваните валежи няма да доведат до значителни повишения на речните нива

24.05.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес след обяд и през нощта срещу понеделник ще превали отново в западната част от страната, в количества от 5-10 л/кв.м, локално до 15-25 л/кв.м. В понеделник и вторник на много места из цялата страна ще има превалявания и гръмотевици. Количествата ще са от 5-15 л/кв.м, локално до 25-30 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени в долните течения на част от реките. Водните количества на наблюдавани реки в страната са над праговете за средни води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от + 4 см до - 12 см. Незначителни повишения са регистрирани във водосборите на реките Огоста и Осъм.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили или са останали без промяна.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили незначително от + 7 см до - 8 см.
Западнобеломорски басейн: регистрирани са понижения до - 5 см.
Поради ниската почвена влага не се очаква прогнозираните валежи за днес и утре да доведат до значително покачване на водните количества в реките.
В Дунавския басейн: по горното течение на река Лом и в горното течение на река Огоста (река Слатинска и горното течение на река Бързия). Река Искър – прогнозираните водни количества за днес и утре ще са над средната многогодишна стойност. По-значителни повишения на водните нива на реките са възможни във водосборите над яз. „Панчарево“, на реките Владайска, Банкенска, Блато, в горното течение на реките Лесновска, Батулийска и Искрецка. Водните количества ще бъдат под прага за внимание по горното и средното течение на река Вит (Черни и Бели Вит, Калник и Каменка), в горното течение на Осъм (реките Бели Осъм, Черни Осъм, Команска и Суха). Прогнозираните водни количества за река Янтра ще бъдат над средно многогодишната стойност. Повишения на водните нива ще има в горното течение на реките Росица, Видима и горното течение на Дряновска река, но те ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водното количество в долното течение на реката на днес и утре ще бъде над средно многогодишната стойност, но ще продължи плавно да се понижава. На 26 май речното ниво ще се повиши незначително, но ще бъде под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.