Очакват се краткотрайни, незначителни повишения на речните нива

24.02.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за вятър в областите Видин, Враца, Монтана и Плевен. След обяд вятърът ще се усили от запад-северозапад, поривите ще достигнат до 20-22 м/сек. Времето може да бъде потенциално опасно, макар прогнозираните явления да не са необичайни, а изискващи внимание. Ако възнамерявате да вършите работа на открито, следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

На много места в страната днес ще вали дъжд, като по-значителни ще са валежите в Югоизточна България. Сумарно количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м, в отделни райони – до около 15 л/кв.м. В четвъртък ще е без валежи. В петък, отначало на отделни места в крайните южни райони, ще превали дъжд в незначителни количества, а по-късно през деня и на места в останалата част от страната ще има превалявания: количествата ще са под 5 л/кв.м.

През денонощието от  8 ч. на 22 до 8 ч. на 23 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Регистрирани са незначителни кратковремени повишения при отделни хидрометрични пунктове. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), южночерноморските реки и горното средно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн)

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 14 см до + 11 см

Черноморски басейн: изменения от - 2 до + 18 см

Източнобеломорски басейн: изменения от - 11 см до + 6 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 9 см до +  5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, се очакват краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горните и средните течения на реките в басейна. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че на 24, 25 и 26 февруари водните количество ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. В резултат на прогнозирани валежи днес се очакват краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горните и средните течения на реките в басейна. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 24, 25 и 26 февруари, че водните количество ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес и утре в резултат на прогнозирани валежи се очакват краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горните и средните течения на реките в басейна. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 24, 25, 26 и 27 февруари водното количество ще бъде над средно многогодишната стойност. Ще започнат повишения във водосбора като днес и утре те ще бъдат в горната му част, а след 25 и в долната. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.