Очакват се краткотрайни незначителни повишения на водните нива

05.10.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-  БАН)  днес в Северна и Източна България ще духа силен вятър със средна скорост 15 м/с и пориви до 20 м/с. По тази причина НИМХ – БАН обявява жълт код (първа степен на опасност) за областите в тези райони от страната.

Днес ще е почти без валежи. В четвъртък - почти без валежи, само на отделни места - краткотрайни и незначителни. В петък отново ще завали до вечерта в Западна България - 5-15 л/кв.м. В Централна - 2-7 л/кв.м и Източна България ще завали най-късно като валежната зона през нощта срещу събота ще се премества на изток.

През денонощието от 8 ч на 3 до 8 ч на 4 октомври водните нива на реките в цялата страна са се понижавали или са останали без съществени изменения. Повишения в резултат на валежи, са отчетени в Дунавския басейн, във водосборите на реките Огоста и Искър. Регистрираното понижение с до -85 см на р. Въча при гр. Девин, м. Забрал, в Източнобеломорския басейн е вследствие на работа на хидротехническо съоръжение.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -10 см до +18 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения с до -1 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +7см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +5 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни незначителни повишения в планинските части на водосборите на реките в басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества за 5, 6 и 7 октомври  ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 5, 6 и 7 октомври ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 5, 6, 7 и 8 октомври  ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два – три дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.