Очакват се краткотрайни повишения на речните нива

18.04.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институтпо метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) е обявен жълт код за вятър в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. Ще духа силно от запад-северозапад – със скорост 15-20 м/с. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явленията не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес около и след обяд на много места ще превали. Количества от 1-3 л/кв.м в западната и централната част на Дунавската равнина и Горнотракийската низина до 10-15 л/кв.м в планините, планинските и източните райони. През нощта срещу неделя ще продължи да превалява. В неделя до обяд все още на много места ще има валежи. Очаквани сумарни количества – между 5 и 15 л/кв.м., на отделни места -малко повече. В понеделник вероятността за валежи е малка. През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се изменяли незначително или са се задържали. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
Дунавски басейн: незначителни повишения на речните нива са регистрирани в почти всички поречия: Искър с до + 1 см, Вит с до + 6 см, Осъм с до + 12 см. Отчетените понижения във водосборите на наблюдаваните реки са с до - 22 см.
Черноморски басейн: нивата на реките Врана при с. Надарево и Камчия при с. Гроздьово са се повишили съответно с + 5 см и с + 28 см. При останалите измервателни пунктове в басейна са регистриранипонижения с до - 8 см.
Източнобеломорския басейн: отчетени са незначителни повишения на речните нива в поречията Тунджа с до + 1 см и Марица с до + 5 см. Пониженията на нивата в басейна са се до - 15 см.
Западнобеломорски басейн: отчетени са колебания на речните нива от - 6 см до + 18 см. Повишенията са в резултат на снеготопене.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка,тенденцията за понижение и задържане на речните нива днес ще се запази. В неделя и понеделник, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд, се очакват краткотрайни повишения на речните нива на места.
Дунавски басейн: краткотрайни повишения са възможни в горните и средни течения на реките Лом, Огоста, Осъм, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом, Добруджанските реки.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.