Очакват се краткотрайни повишения на речните нива в Западна България

15.07.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН)  обяви за  днес жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите Видин, Монтана, Враца, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

След обяд ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия и за градушка. Явленията ще продължат и през нощта срещу събота.

Жълт код за високи температури е обявен за областите Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Шумен, Силистра, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Пловдив.Горещото време продължава. Максималните температури ще са около и над 35°. 

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес на много места, главно в западната половина от страната, около и след обяд ще превали и прегърми, количества - от 1-2 до 15-20 л/кв.м. През нощта срещу събота в крайните западни райони явленията ще продължат и ще има валежи, на места интензивни - до 20-30 л/кв.м. Възможни са и градушки. В събота на много места в западната половина от страната ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества от 5 до 20 л/кв.м., в отделни райони и повече. В неделя гръмотевични бури и краткотрайни, интензивни превалявания ще има и в източната половина от страната. Количества - между 5 и 15 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 13 до 8 ч. на 14 юли речните нива в страната са останали без съществени изменения. При отделни хидрометрични пунктове, във водосборите на реките Огоста и Искър в Дунавския басейн са регистрирани по-значителни колебания на водните нива, които са в резултат на работата на хидротехнически съоръжения.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на  река  Марица при с. Радуил и притоците й р. Тополница при с. Поибрене и р. Сазлийка при Гълъбово. (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -8 см до +7 см. (по-значителните колебания във водосбора на р. Огоста от -43 см/+37 см, са в резултат на работата на хидротехническите съоръжения);

Черноморски басейн: Регистрираните са колебания от -2 см до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -12 см до +19 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните са колебания от -9 см до +14 см.

Въз  основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От вечерните часове днес и утре, в резултат на валежи се очакват краткотрайни, незначителни повишения на нивата на реките западно от р. Огоста (р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р.Скомля, р. Лом, р. Цибрица), в горното течение на р. Огоста и в горното течение на р. Искър. В резултат на очаквани интензивни валежи са възможни локални поройни наводнения във водосборите на р. Тополовец, р. Войнишка, р. Витбол, р. Арчар, р.Скомля, р. Лом и р. Цибрица. Нивата на реките в останалата част от басейна през следващите три дни ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира:  Водните количества на 15, 16 и 17 юли ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. От вечерните часове на 15 и на 16 юли  ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на: над. яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Лесновска и р. Искрецка. На 16 и 17 юли ще има повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 15, 16 и 17 юли ще бъдат под средномногогодишната стойност. Речните нива във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 15, 16, 17 и 18 юли ще бъдат около средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни речните нивата във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.