Очакват се краткотрайни повишения на водните нива на повечето реки

22.06.2015г.

 

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) не прогнозира опасни явления днес, свързани с вредното въздействие на водите. Днес след обяд на отделни места в Централна и Източна България ще има краткотрайни превалявания с, количества 1 - 5 л/кв.м, в планинските райони - до 10 л/кв.м. Във вторник и сряда вероятността за валежи е много малка. 
Водните количества на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води. На някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, по Северното Черноморие и в Източнобеломорски басейн, водните количества са около прага за високи води.
Регистрираните нива в 8 часа на 21 юни на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от -20 см до +3 см;
Черноморски басейн: от -10 см до +3 см;
Източнобеломорски басейн: от -53 см до +10 см;
Западнобеломорски басейн: от -2 см до +8 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки на 22 юни в резултат на прогнозирани валежи се очаква краткотрайно да се повишат. По-съществени повишения са възможни:
Дунавски басейн: краткотрайни повишения на водните нива на повечето реки, по-големи са възможни в горното течение на река Вит, горното и средно течение на река Осъм, горното и средно течение на река Янтра и в горното течение на река Русенски Лом.
Според моделираните водни количества на 22, 23 и 24 юни, те ще бъдат:
За река Искър - над средната многогодишна стойност, под прага за внимание.
За река Янтра - над средно многогодишната стойност, възможни са повишения в горните части на водосбора, под прага за внимание.
За река Русенски Лом - над средно многогодишната стойност. На 22 и 23 юни са възможни повишения на нивата, през първия ден в горните части на водосбора, а през втория в долната част. Водните количества ще са под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.