Очакват се повишения на нивата в средните и долни течения на реките

27.04.2016г.

 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за ниски температури в 18 области. Те са Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София област, София град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Ниските минимални температури ще са между минус 1 и 3° и много ниски температури на повърхността на почвата. Ще се образува слана! Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН днес ще бъде без валежи. В четвъртък след обяд само на отделни места, главно в планинските райони, ще превали краткотраен дъжд. Количествата ще са до 3 л/кв.м. В петък ще вали на много места в Западна и Централна България, в количества от 2-10, на отделни места до 12-15 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 25 до 8 ч. на 26 април водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се повишавали. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), р. Айтоска при с. Камено и р. Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), р. Тунджа при гр. Елхово, р. Чепеларска при с. Бачково и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ – БАН са:

Дунавски басейн: колебания от - 57 см до + 102 см

Черноморски басейн: повишения са до + 22 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 25 см до + 91 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 4 см до + 15 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн  днес и през следващите 2 дни вследствие на оттичане се очакват повишения в долните течения на наблюдаваните реки в целия басейн. По-значителни повишения са възможни във водосборите на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 27, 28 и 29 април ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и утре ще има покачване на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 27, 28 и 29 април, че водните нива ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес се очаква водните нива в целия водосбор да започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 27, 28, 29 и 30 април ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и утре се очакват повишения във водосбора, вследствие на оттичане – днес в целия водосбор, утре и в четвъртък – в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.