Очакват се повишения на водните нива почти в цялата страна

22.10.2014г.

По данни и прогнози на НИМХ, през тази нощ и в четвъртък, в следствие на прогнозираните валежи, са вероятни повишения на водните нива почти в цялата страна. За Дунавски басейн – подводосбори се очаква повишение на следните реки:

• р. Искър - прогнозираните водни количества за четвъртък ще са около и под средната многогодишна стойност, а за 24 и 25 октомври ще са над средната многогодишна стойност. В резултат на очакваните валежи, нивото на р. Искър ще се покачи по цялото й течение.

Очаква се покачване на нивата на реките във водосборите над яз. Панчарево, реките Владайска, Лесновска, Батулийска, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля.

• р. Вит – горното течение.

• р. Янтра – горното течение.

Припомняме, че тази нощ ще започне постепенно да вали дъжд като значителни количествени валежи се очакват в Западните райони на страната и над Родопите. В четвъртък през деня валежите ще обхванат цялата страна, като очакваното количество за денонощието ще е между 15-30 л/кв.м. На места в Родопите, Предбалкана и Западните райони от страната валежите ще достигнат и до 50-60 л/кв.м.

В областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за четвъртък е обявен оранжев код за дъжд. В три от тях - Габрово, Велико Търново и Кърджали има жълт код и за вятър.