Очакват се значителни повишения на нивата на Тунджа, Марица и Арда и по долните течения на Места и Струма

17.06.2015г.

 

След постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) прогноза за очаквани интензивни валежи през следващите дни, Оперативното звено в МОСВ и в басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район се привежда в състояние на „повишено внимание“ от 12 часа днес.
Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява жълт код за днес за очаквани интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки за областите - Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали.
След обед и вечерта на 17 юни в областите Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково се очакват интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък. До 24 часа на 17 юни на места количествата на валежите може да достигнат 30 – 40 л/кв.м.
В четвъртък валежите ще продължат, на места ще са интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури и градушки. Очакваните количества за по-голямата част от страната между 10-20 л/кв.м, в Южна България са възможни локални валежи и над 50 л/кв.м.
В петък ще вали на места в Източна България и планинските райони, очаквани количества от 5-15 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 08:00 ч. на 15 юни до 08:00 ч. на 16 юни) речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са се задържали. Отчетени са незначителни повишения в резултат от регистрирани валежи. Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води. Нивата са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от -3 см до +40 см. Повишения са регистрирани при пунктовете на реките Огоста при Мизия с +18 см и на Осъм при село Изгрев с +40 см.
Черноморски басейн: от -10 см до +9 см.
Източнобеломорски басейн: от -12 см до +17 см. Повишения с до +8 см са отчетени по основното течение на река Марица и с до +17 см по основното течение на река Арда.
Западнобеломорски басейн: от -8 см до +1 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:
В сряда срещу четвъртък и в четвъртък се очакват съществени повишения на нивата на реките на отделни места в страната.
Дунавски басейн: на 17 юни се очаква понижение или задържане на нивата на наблюдаваните реки.
На 18 юни са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Вит – горно течение, Осъм – горно течение, Янтра – горно течение.
Според моделираните водни количества за р. Искър на 17, 18 и 19.06.2015 г. ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 17, 18 и 19 юни ще са над средномногогодишната стойност и ще останат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 17, 18 и 19 юни ще бъде около и над средномногогодишната стойност. На 17 и 18 юни са възможни повишения в горната част от водосбора, а на 19 юни в целия водосбор. Водните количества ще са под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.