Оперативното звено в МОСВ е в повишено внимание

22.07.2014г.

По прогноза на НИМХ днес, 22 юли, в Западна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакват се интензивни превалявания с развитие на гръмотевични бури. В отделни райони ще има и градушки. Средните количества очаквани  валежи ще са между 15 и 30 л/кв.м. В отделни райони и до 40-60л/кв.м.

Утре, сряда, в Западна и Централна България ще има валежи и гръмотевични бури. Очакваните количества на валежите са между 10-20 л/кв.м на отделни места са възможни и по-големи количества - до 30-40 л/кв.м.

На 23 и 24 юли в резултат на очаквани дъждове с по-голяма интензивност и/или действията на нарушители на речния отток се очакват по-сериозни повишения в отделни измервателни пунктове в Западна България, главно в поречията на Искър, Вит, Струма и Места.

В шест области на страната - Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик и София – област е обявен оранжев код за дъжд и гръмотевици. Ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. Петнадесет области са с жълт код за гръмотевици и дъжд.

Оперативното звено в МОСВ е активирано в повишено внимание.