Оперативното звено в МОСВ ще бъде активирано в 12 ч. днес

07.05.2015г.

 

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за гръмотевична дейност и дъжд в областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Пловдив и Смолян. По данни и прогнози на НИМХ ще има превалявания и гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са локални градушки, а на отделни места количеството на валежа ще е около 25 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
На много места днес ще има валежи и гръмотевична дейност. По-интензивни ще са явленията в следобедните часове, а по-значителни количества валеж ще има в Централна, до полунощ и в Източна България. На места там ще има и градушки. Сумарните количества ще са между 10 и 20 л/кв.м, локално до 25 - 30 л/кв.м.
В петък валежи са малко вероятни – сутринта на отделни места в Източна България все още е възможно да превалява, а след обяд на отделни места в планините отново се очакват краткотрайни валежи. След полунощ на 7 срещу 8 май са възможни по-съществени количества валеж в източните райони от страната – до 20 л/кв.м. През деня на 8 май – под 5 л/кв.м. В събота превалявания ще има на места в Западна България – количества на валежа ще са между 5 и 10 л/кв.м.
Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата на реките са се изменяли в границите от +12 до -10 см. Изключение прави река Тунджа при Елхово, където водното ниво се е понижило с -21 см.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от +12 см до -5 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са понижавали с до -5см.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от +6 см до -21см.
Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от +11см до -10 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес се очаква нивата на реките в страната да започнат да се повишават. През следващите ден-два са възможни значителни повишения на речните нива, в следствие на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд.
Дунавски басейн: повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Осъм и басейна на Янтра.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.