Оранжев код за дъжд е обявен днес в област Смолян

06.02.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология днес ще вали дъжд, след обяд по интензивен. Очакваното количество за денонощието е 30-40 л/кв.м.
Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
В дванадесет области за днес е обявен жълт код за сняг и за вятър: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград , Шумен и Силистра. Ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с. Ще вали сняг, по-обилен в следобедните часове. Ще се образува снежна покривка и ще има условия за навявания и снежни виелици.
В седем области за днес е обявен жълт код за вятър: Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Стара Загора. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с с пулсации до 22-25 м/с.
В четири области е обявен жълт код за вятър и дъжд: Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Ще има валежи, след обяд интензивни, очаквано количество 20-30 л/кв.м.
В четири области за днес е обявен жълт код за дъжд: София – област, София, Перник и Кюстендил.
Ще има валежи, след обяд интензивни. Очакваното количество е около 20-30 л/кв.м.
Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
От системи за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда, към момента са обявени следните кодове:
Тунджа:
Тунджа при Елхово и Мочурица при Воденичане  - оранжев код - "Риск за тревога"; Тунджа при Ямбол и Мочурица при Чарда - жълт код - "Предупреждение".
Марица:
Пловдив, Първомай ,Харманли и Сазлийка при Гълъбово - жълт код - "Предупреждение".
При пунктовете на Арда :
Черна река при Смолян, Елховска река - Рудозем, Ардино , Арда при Долно Черковище и Златоград - жълт код - "Предупреждение“.
Днес в Западна България, след обяд в Централна България, а през нощта срещу събота и в Източна България, ще вали дъжд. По-интензивни ще са валежите в следобедните часове в Рило-Родопската област. Очакваните количества са от 20 до 40 л/кв.м. В Северозападна България ще вали сняг, като през нощта срещу събота в по-голямата част на Северна България и високите западни полета също ще вали сняг. Очакват се количества между 10-20 л/кв.м.
В събота сняг ще вали главно в Северна България, но и там от запад валежите ще спират. Количествата ще са от около 1-2 л/кв.м в северозападните райони до 5-10 л/кв.м в североизточните. В неделя само на отделни места ще има слаби превалявания, количества до 1-2 л/кв.м.
Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателен пункт на р. Врана при с. Кочово все още е на прага за внимание.
От днес е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките. За Дунавски басейн по-значими се очаква да са в:
- р. Нишава;
- р. Габерска;
- р. Ерма;
- р. Цибрица;
- р. Огоста;
- р. Искър – горното течение;
- р. Вит – горното течение;
- р. Осъм – горното течение;
- р. Росица – горното течение;
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.