Оранжев код за силни валежи в 16 области обяви НИМХ-БАН

23.10.2017г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) издаде  предупреждение от втора степен (оранжев код) за значителни валежи в 16 области от Централна и Източна България за 24 октомври 2017 г. Очакват се валежи с количества от 35 до 50 л/кв. м за 24 часа. Локално са възможни количества и до 60 л/кв. м. В останалите 12 области предупреждението е жълт код за валежи с количества от 15 до 30 л/кв.м, локално и до 40 л/кв.м за денонощие. В източните райони има предупреждение и за силен 15-20 м/сек. североизточен вятър.

През изминалото денонощие речните нива в страната са останали без съществени изменения. Вследствие работата на хидротехнически съоръжения е отчетено по-значително колебание на водното ниво (-24/+18 см)  във водосбора на р. Искър (Дунавски басейн). Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са под  праговете за средни води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от -24 см до +18 см;

Черноморски басейн: колебания от -2/ +2 см;

Източнобеломорски басейн: колебания от -13 см до +14 см;

Западнобеломорски басейн: колебания от -6 см до +7 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН:

Дунавски басейн: днес  и утре в резултат на валежи водните нива ще започнат да се повишават като първо ще са в реките от западните части на басейна, а през нощта - и в тези от централните и източни части. От следобедните часове на 24 октомври  в реките от западните части на басейна ще започне понижение на нивата, като на 25 октомври  понижението на речните нива ще е вече в целия басейн. Повишения ще са възможни все още само в долните течения на основните реки, вследствие на оттичане. По-значителни повишения се очакват  във водосборите на Осъм и Янтра.

Опасност от поройни наводнения ще има в горните и средни части от водосбора на р. Осъм, както и във водосбора на р. Янтра (без водосбора на притока й р. Лефеджа и водосбора на главната река след вливането на р. Лефеджа) около 21:00 UTC (+3 часа местно време) на 23.10.2017 г.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: водни количества на 24, 25 и 26.10.2017 г. около и над средномногогодишните стойности. От вечерните часове днес (23.10) и на 24.10 ще има повишения на водните нива на реките в басейна, като по-съществени ще бъдат във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Блато, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега. На 24.10 и 25.10 ще се повиши водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 23, 24 и 25.10.2017 г. ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. На 23 и 24.10 в резултат на валежи повишения ще има в реките от целия водосборен басейн на р. Янтра. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: водни количества в долното течение на реката на 24, 25, 26 и 27.10.2017 г. около и над средномногогодишните стойности. Днес речните нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 24-26.10 се очакват повишения на речните нива вследствие на валежи, през първия ден главно в горните части на водосбора, от 25.10 - в средните и долните части на основните реки, като по-съществени ще бъдат те по р. Черни Лом. От вечерните часове на 25.10 ще започне процес на понижение на речните нива във водосбора, като вследствие оттичане ще има повишения на речните нива в долното течение на основната река до сутрешните часове на 27.10. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.