Оранжев код за вятър в 14 области!

22.11.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес оранжев код за вятър в областите Враца, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Почти през цялото денонощие ще духа силен югозападен вятър с временни пориви 22-27 м/сек. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

В неделя ще превалява в Западна България, количествата ще са от 5-15, в отделни райони до 20 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат с прекъсвания и ще обхванат и Източна България. Очакват се нови количества от 10-20, а на места и до 30-35 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 20 до 8 ч. на 21 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от страната са останали без промяна или са се понижавали. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества са около праговете за ниски и средни води. В горното течение на р. Искър (Дунавски басейн) водното количество е около праговете за екстремно ниски води, а в долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн) и р. Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн), е около прага за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на водните нива от + 27 см до - 25 см

Черноморски басейн: понижения с до - 2 см

Източнобеломорски басейн: колебания от + 4 до - 7 см

Западнобеломорски басейн: колебания в рамките на - 2 до + 1 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в: 

Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки днес, в резултат от прогнозираните валежи се очаква, западно от р. Огоста, както и горното течение на реката и в горното течение на р. Искър, да се повишат. В понеделник и вторник повишения се очакват в целия Дунавски басейн, като по значителни повишенията ще са във водосборите на р.Огоста, в горното течение на р. Искър, в средното течение на реките Вит и Осъм, в горното течение на реките Янтра и Русенски Лом и Добруджанските реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че на 22 и 23.11. водните количества ще са под средната многогодишна стойност и около прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 22, 23 и 24.11., че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че долното течение на реката на 22 и 23.11 ще бъде около и под средно многогодишната стойност, а на 24 и 25.11 – над нея. От 22 срещу 23 ще започне повишение на нивата – отначало в горните части на водосбора, а след 24.11 и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.