Остава в сила червен код за река Тунджа, оранжев код за река Марица и жълт код за река Арда

05.02.2015г.

 

От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда към момента са обявени следните кодове:
Река Тунджа при град Елхово червен код - „Тревога“, реките Мочурица при Воденичане и река Тунджа при Ямбол оранжев код- „Риск за тревога“, река Мочурица при Чарда жълт код - „ Предупреждение“.
При измервателните пунктове на река Арда: Черна река при Смолян, Елховска река при Рудозем, Ардино, река Арда при Долно Черковище и Златоград е обявен жълт код - „Предупреждение“.
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН днес времето ще е почти без валежи. След обяд на места в южната част на Родопите ще превали дъжд с очаквани количества между 1-5 л/кв.м.
Утре на много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд, в планините над 1700 м - от сняг. Очакваните количества ще са между 5 и 10 л/кв.м. В планинските райони до 15 л/кв.м, а Рило-Родопската област има вероятност за количества около и над 20 л/кв.м.
През нощта срещу събота и в събота ще вали главно в Северна Българя, в Южна България валежите ще спират. Дъждът бързо ще преминава в сняг, а в Северна България ще вали предимно сняг. Очакваното количество за денонощието ще е между 5-10 л/кв.м, за Южна България, 15-20 л/кв.м за Северна България, на места в североизточните райони до 25 л/кв.м.
Днес на база на метеорологичната прогноза, се очаква тенденцията за понижение на речните нива да се запази. От днес в резултат на очакваното снеготопене ще се повишат нивата на реките Струма и Места в долните и средни течения.
От утре е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките. За Дунавски басейн прогнозата за по-значими повишения са за:
- р. Нишава;
- р. Габерска;
- р. Ерма;
- р. Цибрица;
- р. Огоста;
- р. Искър – горното течение;
- р. Вит – горното течение;
- р. Осъм – горното течение;
- р. Росица – горното течение;
- Добруджански реки.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.