От 15 часа днес ще се деактивира оперативното звено в МОСВ

18.03.2016г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес няма да вали. В събота през втората половина от деня на места, главно в източната половина от страната, ще превали слаб дъжд. Количествата на валежите ще са до 3-4 л/кв.м. През нощта срещу неделя  там пак ще превали  до  5-6 л/кв.м.  С понижението на температурите в североизточните райони дъждът ще премине в сняг. В неделя ще има само изолирани несъществени превалявания - под 1 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 16 до 8 ч.на 17 март нивата на наблюдаваните реки в страната са се понижили. Незначителни повишения са регистрирани на отделни пунктове в долното течение на река Камчия, вследствие на оттичане.

Водните количества на реките в почти цялата страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: Врана при с. Кочово, Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания на нивата от -73 см до +4 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания на нивата от -5 см до +20 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -24 см до +79 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -30 см до +3 см.

Въз  основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите два дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 18, 19 и 20 март ще бъдат над средната многогодишна стойност и ще са  под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 18, 19 и 20 март ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните нива ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 18, 19, 20 и 21 март  ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2 дни нивата в басейна ще се понижават. Краткотрайни повишения във водосбора са възможни в периода 20-22 март. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.