От днес започва плавно понижение на речните нива, с изключение на Източнобеломорски район

18.01.2016г.

Националният институт по хидрология и метеорология (НИМХ – БАН ) обяви за днес жълт код за вятър за областите - Търговище, Разград, Шумен , Силистра, Варна , Бургас , Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали . Ще духа силен и бурен северен вятър с пориви до 20 м/сек. Ще вали слаб сняг и ще има виелици и навявания.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

НИМХ обяви и оранжев код за вятър и вълнение в Черно море. Вълнението на морето 4-5 бала. Вятър север-северозапад 6-7 бала (11-17м/с) с пориви до 8-9 бала (17-24 м/с).

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Днес на много места в страната ще има слаби снеговалежи. Очаквани количества между 1 и 5 л/кв.м, в планинските райони до 10 л/кв.м.  Във вторник и сряда - без валежи.

През денонощието (от 8 часа на 16.01. до 8 часа на 17.01.) нивата на наблюдаваните реки в страната са се повишавали. Регистрираните водни количества на реките в Дунавския басейн и в Западнобеломорски басейн са около праговете за високи води. Регистрираните водни количества на реките в Източнобеломорския басейн и на южночерноморските реки в Черноморския басейн са около и над праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -2 см до +39 см.

Черноморски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -2 см до +82 см.

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са значителни покачвания на водните нива. На р. Тунджа при гр Ямбол е регистрирано покачване с +51 см. Във водосбора на р. Марица по-значителни повишения са регистрирани в долното течение: на р. Сазлийка при Гълъбово покачване с +215 см, на р. Марица при Харманли покачване с +197 см и на р. Марица при Свиленград с +90см. Във водосбора на р. Арда са регистрирани значителни покачвания на реките в целия водосбор: на р. Върбица при Джебел с +768 см, на р. Крумовица при Кула с +551 см, р. Арда при Вехтино с + 569 см, на р. Бяла при гр. Смолян с +124 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са по-значителни повишения на водните нива в долните течения на р. Струма с +49 см и на р. Места с +116 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: От днес и през следващите 2 дни водните нива в целия водосбор плавно ще се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 18 и 19 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност. Днес по- значително ще бъде покачването на водните нива на реките: р. Владайска, р. Банкенска, р. Лесновска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър р. Златна Панега. Днес и утре по-значително ще бъде покачването на водното ниво в долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 18, 19 и 20 януари  ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. На 19.01 и 20 януари се очаква покачване в долните течения на водосбора в резултат на оттичане. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 18, 19, 20 и 21 януари ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Днес и утре (17 и 18.01) нивата все още ще се повишават незначително в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.