От тази вечер речните нива ще започнат да се повишават

04.02.2016г.

По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН) днес около обяд ще започне да вали дъжд, който до края на денонощието ще обхване по-голямата част от страната. Първоначално в планините, а по-късно вечерта  в Предбалакана, Лудогорието и високите полета на Западна България,  дъждът ще преминава  в сняг. През нощта валежите ще се усилят. Количествата до петък сутринта  ще са  между 15 и 25 л/кв.м. В Северозападна България количествата ще са по-малки, в крайните й райони ще остане почти без валежи. В петък, с изключение на крайните западни райони, все още ще превалява, предимно сняг, но валежите ще отслабнат, след обяд  ще започнат да спират.  Количества от 1 до 5 л/кв.м, в крайните югоизточни райони 10-20 л/кв.м. В събота  няма да вали.

През денонощието (от 8 ч.на 02.02. до 8ч. на 03.02.) нивата на повечето от наблюдаваните реки са се понижили. Повишение на нивата са отчетени на отделни пунктове в Черноморски басейн и в по-голяма част от Западнобеломорски басейн, вследствие на снеготопене. По-значително повишение се наблюдава  на р. Луда Камчия при Бероново – 75 см. Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за средни и високи води. Около прага за ниски води са Черни Вит при с. Черни Вит, Южночерноморските реки и горното течение на р. Марица.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -61 см до +21 см;

Черноморски басейн: Регистрираните колебания са от -12 см до +75 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -16 см до +10 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -7 см до +7 см. 

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес от вечерните часове, в резултат на прогнозирани валежи от дъжд и сняг ще започнат повишения на водните нива в целия водосбор. По-значителни повишения се очакват във водосборите на Янтра и Русенски Лом в периода 5-7 февруари.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 4 и 5 февруари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните нива на реките във водосбора ще се понижават.  Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 4, 5 и 6 февруари ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. От вечерните часове на 4 февруари ще започнат повишения на водните нива. По-значителни  се очакват да са в периода 5-7 февруари, отначало в горните части на водосбора, след 5 февруари и в долните части. Водните количества на наблюдаваните станции ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 4, 5, 6 и 7 февруари ще бъде над средномногогодишната стойност. Нивата ще се понижават в целия водосбор до вечерните часове на 4 февруари, когато отново ще започнат повишения , вследствие на прогнозираните валежи, отначало в горните части на водосбора. По-значителните повишения ще има в периода 5-7 февруари.  Първият ден  ще са в горните части на водосбора, а  в останалите дни - в долната част на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.