От утре повечето реки ще повишават нивата си

07.10.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес преди обяд ще бъде без валежи, но след обяд отново ще завали. Привечер в западните райони валежите ще са значителни, в сумарни количества 15 - 25 л/кв.м. В източните райони сумарните количества на валежа ще са 5 - 10 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък от югозапад валежите ще се усилят. Количествата ще са: в западните райони 10-25 л/кв.м, в централните и източните – 1-5 л/кв.м. В четвъртък ще продължи да вали в югозападната половина от страната, в нови количества от 5-15 л/кв.м. През следващото денонощие ще има още валежи, на места из цялата страна, но ще са по-слаби. Количествата за денонощието ще са до 5-8 л/кв.м, но в планинските райони до 15-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 5 до 8 ч. на 6 октомври) нивата на реките във Черноморския и Западнобеломорския басейн са останали без съществена промяна, а в Дунавския и Източнобеломорския басейн повечето от наблюдаваните реки са се повишили, като по-съществено повишение е отчетено на река Огоста при Мизия – + 27 см. Водните количества на наблюдаваните реки в почти цялата страна са около праговете за ниски и средни води. В долните течения на реките Огоста (Дунавски басейн), Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) водните количества са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ реки са:

Дунавски басейн: колебания от + 27 см до - 2 см

Черноморски басейн: изменения от + 4 до - 8 см

Източнобеломорски басейн: изменения от + 11 до - 3 см

Западнобеломорски басейн: Водните нива в поречието на Места са останали без изменения, а във водосбора на р. Струма са регистрирани понижения до - 2 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес нивата на реките ще останат без съществена промяна. В резултат на прогнозирани валежи утре се очакват краткотрайни повишения на реките западно от р. Огоста – Тополовец, Арчар, Лом, както и на р. Огоста и р. Искър – в горното и средното им течение. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност. На 8 и 9 октомври по-значително ще се покачат водните нива на реките във водосборите над яз. Панчарево, р. Блато, р. Искрецка и р. Малък Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 7, 8 и 9 октомври ще бъдат около средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 7, 8 и 9 октомври ще бъде под средно многогодишната стойност. Нивото ще остане без съществена промяна.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.