Oт утре се активира Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите

05.04.2015г.

 

От утре, в 8:00 часа се активира работата на Оперативното звено в Министерство на околната среда и водите заради очакваните валежи. 24-часовата работа на звеното, включително в почивни и празнични дни, цели минимизиране на риска от наводнения и предприемане на конкретни действия от компетентните институции за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.
По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология към БАН (НИМХ - БАН) за утре е обявен оранжев код за дъжд в дванадесет области: Силистра, Добрич, Шумен, Варна,  Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Очакват се значителни валежи с количества за денонощието между 30 и 50 л/кв.м, в отделни райони и повече. 
Оранжев код:Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
Жълт код за сняг и дъжд е обявен в пет области – Враца, Монтана, Ловеч, София – област и София. Ще има валежи, в отделни райони значителни. Очаква се дъждът да премине в сняг. Количества за денонощието между 15 и 30 л/кв.м.
Жълт код за дъжд за останалите области в страната. Значителни валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м. 

Жълт код :Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. 
През нощта валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят. До сутринта по високите полета и в Предбалкана дъждът ще премине в сняг. През деня ще продължи да вали. Количества 15-35 л/кв.м, в Рило-Родопската област и Източна България 30-50 л/кв.м.
И през следващите две денонощия също ще вали, но по-малко. Количества в повечето места: нощта срещу вторник и вторник - 5-15 л/кв.м; нощта срещу сряда и в сряда - до 10 л/кв.м, като в северозападните и източните райони ще е почти без валежи.
Водните количества на реките в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
През последното денонощие речните нива на всички наблюдавани реки са се понижавали или са останали без съществена промяна.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили. По - съществени понижения са отчетени на река Искър при с. Ореховица с -15 см и на река Осъм при с. Изгрев с -18 см.;
Черноморски басейн: Нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -6 см.
Източнобеломорски басейн: Нивата на наблюдаваните реки са се понижили. Най съществени понижения са отчетени: река Въча при Девин с -12 см, река Арда при Рудозем и с. Вехтино съответно с -22 и -14 см.
Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали, като по- съществено понижение е отчетено на река Струма при Кресненско ханче с – 13 см.
В резултат на прогнозирани валежи, интензивно снеготопене и висока почвена влага се очаква през следващите два дни речните нива в цялата страна да се повишат.
Дунавски басейн– тенденцията към понижаване на речните нива ще се запази до края на днешния ден. Покачване на речните нива се очаква да започне от утре като по-съществени се очакват да бъдат във водосборите на реките:
• река Лом;
• река Огоста;
• река Искър - прогнозираните водни количества на 6, 7 и 8 април ще са над средната многогодишна стойност. От днес в резултат на очакваните валежи водните нива ще се покачат, като по-значително ще е покачването във водосборите на реките Владайска, Банкенска,  Блато, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Водните нива ще бъдат над прага за внимание.
• река Вит;
• река Янтра - прогнозираните водни количества за 6, 7 и 8 април ще бъдат над средномногогодишната стойност.  Водните нива от 7 април ще са около и над прага за внимание.
• река Русенски Лом;
• Добруджанските реки.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.