Плавно понижение на речните нива, а за следващите три денонощия не се прогнозира интензивно снеготопене

22.01.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) е обявил за днес жълт код за  ниски температури за областите - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Русе, Силистра, Шумен, Добрич, София област, София, Перник и Кюстендил. Минималните температури ще са предимно минус 15 - минус 10, максималните също ще са отрицателни.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес, през нощта и в сутрешните часове само на отделни места в Северна България ще превали слаб сняг. Несъществени количества. През почивните дни - без валежи.

През денонощието (от 8 часа на 20.01. до 8 часа на 21.01.) нивата на наблюдаваните реки в по-голяма част от страната са се понижавали. Повишения вследствие работа на хидротехнически съоръжения се наблюдават в долното течение на р. Русенски Лом (Дунавски басейн) и горното и средно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн). Регистрираните водни количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води. Около праговете за ниски води са водните количества в горното течение на р. Вит, р. Осъм, и р. Марица.

Вследствие на продължителен период на ниски температури се наблюдава брегови лед на р. Черни Вит при с. Черни вит, р. Вит при с. Търнене, р. Осъм при гр. Троян, р. Осъм при гр. Ловеч, р. Осъм при с. Изгрев (Дунавски басейн) и р. Провадийска при гара Синдел (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -13 см до +20 см.

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения до -6 см.

Източнобеломорски басейн: Регистрираните изменения са от -134 см до +134 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания на водните нива от -7 см до +10 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 2 дни водните нива в целия водосбор ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 22, 23 и 24 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност и ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: За 22, 23 и 24 януари прогнозираните водни количества ще бъдат около и над средномногогодишната стойност и ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 22, 23, 24 и 25 януари ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Нивата плавно ще се понижават и ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.