Плавно понижение на реките

20.01.2016г.

За днес от НИМХ е обявен жълт код за ниски температури в следните области: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Търговище, Шумен, Силистра, София Област, София, Перник и Кюстендил.

Студено с минимални температури между минус 15°и минус 10° и отрицателни максимални температури.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

За утре от НИМХ е обявен жълт код за ниски температури и мъгла в следните области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра.

Около Дунав ще е много студено и мъгливо. Максимални температури от минус 10° до минус 5°.

Жълт код за ниски температури и мъгла в следните области: Ловеч, Габрово, Разград, Търговище и Шумен.

Много студено време и максимални температури от минус 10° до минус 7°.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес ще е без валежи, а в четвъртък ще превали слаб сняг предимно в планинските райони. Количествата ще са под 2 л/кв.м. В петък няма да вали.

През денонощието (от 8:00 часа на 18.01. до 8:00 часа на 19.01.) нивата на наблюдаваните реки в по-голяма част от страната са се понижавали. Повишения вследствие оттичане се наблюдават в долното течение на р. Русенски Лом, поречие Янтра, долното течение на р. Тунджа. Регистрираните водни количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води. Около праговете за ниски води са водните количества в горното течение на р. Осъм, Вит и Марица.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: от -11 см до +23 см;

Черноморски басейн:  от -116 см до +4 см.

Източнобеломорски басейн: от +62 до -124, като повишения е регистрирано на р. Тунджа при Елхово - 62 см

Западнобеломорски басейн: от +14 см до -20 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: днес и през следващите 2 дни водните нива в целия водосбор ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 20, 21 и 22.01.2016 ще бъдат над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 20, 21 и 22.01.2016 г. ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Вследствие оттичане все още са възможни незначителни повишения в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 20, 21, 22 и 23.01.2016 ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Нивата ще се повинижават в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.