По-значителни повишения на реките се очакват в Южна България

15.01.2016г.


По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН ) днес ще завали в Западна България, а до вечерта ще превали и на места в централните райони, количества - между 1 и 5 л/кв.м. През нощта срещу събота валежите ще обхванат цялата страна. Обявен e жълт код за вятър в Черно море.  През късния следобед и вечерта вятърът от юг ще се усили до 5-6 бала /10-12 м/сек/, с пориви от 7 бала /15 м/сек/.

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

В събота и неделя валежите ще продължат.  Сняг ще вали в по-голямата част от Северна и Западна България, а в югоизточната част от страната - дъжд. Количества в събота в Северна България: 15-30 л/кв.м, в Южна: 30-60 л/кв.м, а в крайните южни райони и повече. Количества в неделя: в по-голямата част от страната 15-35 л/кв.м, в крайните южни райони до около 50 л/кв.м.

През денонощието (от 8 часа на 13.01. до 8 часа на 14.01.) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Вследствие на оттичане и снеготопене е отчетено повишение в долното течение на р. Осъм (Дунавски басейн).

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи и средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -24 см до +18 см.

Черноморски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -18 см до +1 см.

Източнобеломорски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -14 см до +9 см.

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания на речните нива са от -15 см до +6 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес водните нива ще се понижават или ще останат без изменение. На 16 и 17 януари, вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг се очакват повишения на речните нива в целия басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 15, 16 и 17 януари ще бъдат над средната многогодишна стойност. По-значително ще бъде покачването на 16 и 17 януари на водните нива на реките:  Владайска,  Банкенска, Лесновска, Батулийска, Искрецка и Малък Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 15, 16 и 17 януари  ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 15, 16, 17 и 18 януари ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна до сутрешните часове на 16 януари . От следобедните часове  нивата ще започнат да се повишават, отначало в горните части на водосбора, а на 17 и 18 януари и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.