Понижението и задържането на речните нива продължава

02.06.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес валежи не се очакват. В сряда на места – в източната половина от страната и в планините, ще превали слабо. Количествата ще са до 3-5 л/кв.м. В четвъртък ще превали и прегърми на повече места в Западна и Централна България. Очакваните количества ще са от 2-10 л/кв.м, но е възможно на отделни места да има и до15-20 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са продължили да се понижават или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени при отделни измервателни пунктове, но водните количества на наблюдаваните реки са около и над праговете за средни води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли в границите от - 5 см до + 3 см.
Черноморски басейн: понижение с - 4 см е регистрирано на река Камчия при с. Гроздьово. Нивата на останалите наблюдавани реки са останали без изменение.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки Тунджа и Арда са останали непроменени с отчетени незначителни понижения във водосборите им с до - 4 см и с до - 2 см, а в басейна на река Марица са регистрирани повишения на основната река с + 54 см при Белово, с + 12 см при Пазарджик и с + 15 см при Пловдив.
Западнобеломорски басейн: регистрирани са колебания на нивата от - 7 см до + 10 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, днес и утре нивата на наблюдаваните реки в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки ще останат без съществена промяна или ще продължат да се понижават. Според моделираните водни количества за река Искър днес, утре и в четвъртък те ще са над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Янтра прогнозираните водни количества за същия период ще бъдат над средно многогодишната стойност, като се очаква понижение на основната река и притоците й. Водните нива ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Русенски Лом в долното течение на реката на 2, 3 и 4 юни нивото ще бъде над средно многогодишната стойност, но ще продължи плавно да се понижава и ще е под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.