Повечето от наблюдаваните реки ще се задържат около праговете за високи води

03.06.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес около и след обяд и до полунощ, на повече места в страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи и гръмотевични бури. Количествата  на валежите - между 5 и 15 л/кв.м, на отделни места, главно в източната половина на страната - около и над 20 л/кв.м. Ще има и градушки. В събота и в неделя интензивни краткотрайни валежи ще има на повече места в страната. Количествата на валежите за денонощие - между 5 и 15 л/кв.м, на отделни места над 20 - 25 л/кв.м.

През денонощието от 8ч. на 1 до 8ч. на 2 юни водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали непроменени.Незначителни повишения, в резултат на валежи, са регистрирани при отделни наблюдателни пунктове в Дунавски и Източнобеломорски басейн.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), р. Врана при с. Надарево, р. Айтоска при гр. Камено, р. Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), средното и долно течение на р. Марица и родопските й притоци, р. Арда (Източнобеломорски басейн), р. Струма (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -70 см до +26 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -22 см до +1 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -40 см до +43 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -10 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес до обяд нивата на реките в басейна ще останат без съществени изменения или ще се понижават. Вследствие на оттичане, са възможни краткотрайни повишения в долните течения на реките Искър и Вит. От следобедните часове днес до 5 юни, в резултат на прогнозирани валежи, краткотрайно ще се повишат водните нива в целия басейн. По-значителни повишения са възможни в горните течения на реките: Огоста, Вит, Осъм и Янтра - днес и в средните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра - утре.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 3, 4 и 5 юни ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес и утре ще има незначителни повишения на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска,  Батулийска,  Искрецка,  Малък Искър, както и в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 3, 4 и 5 юни ще бъдат над средномногогодишната стойност. От днес ще има повишениия на речните нива в притоците на р. Янтра – р. Джулюница и р. Голяма река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на основната река на 3, 4, 5 и 6 юни  ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни във водосбора са възможни краткотрайни повишения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.