Повечето от реките ще се понижават

19.03.2016г.

Днес през втората половина от деня, главно в Източна България ще превали слаб дъжд. Количествата ще са между 3-4 л/кв.м. През нощта срещу неделя, пак там, ще има още валежи с количества между 5-6 л/кв.м.  С понижението на температурите в североизточните райони дъждът ще премине в сняг. Валежите бързо ще спират и в неделя и понеделник, ще има само изолирани несъществени превалявания до 1-2 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8:00 часа на 17.03 до 8:00 часа на 18.03) нивата на наблюдаваните реки в страната са се понижили или са се задържали. Незначителни повишения са регистрирани на отделни пунктове, вследствие на оттичане. Водните количества на реките, в почти цялата страна са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са реките: Черни Вит при с. Вит, Голяма река при Стражица (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при с. Камено, Факийска при с. Зидарово, Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: от -43 см до +13 см;

Черноморски басейн: от -14 см до +2 см;

Източнобеломорски басейн: от -26 см до +11 см;

Западнобеломорски басейн: от -5 см до +4 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите два дни речните нива ще се понижават или ще останат без съществена промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможни във водосборите на р. Янтра и р. Русенски Лом в периода 20-21.03.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 19, 20 и 21.03 около средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира  количества за 19, 20 и 21.03 ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Водните нива ще се понижават или ще останат без съществена промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможни на 20 и 21.03 . Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 19, 20, 21 и 22.03 над средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Краткотрайни незначителни повишения във водосбора са възможни в периода 20-22 март. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук