Повишение на речните нива и жълт код за вятър в 18 области

12.01.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви жълт код за вятър в осемнадесет области: Мотана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград, както и в Черно море.

За Монтана, Враца,Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище през нощта и преди обяд ще духа фьон със скорост 15-20 м/сек, възможни са пулсации и над 20 м/сек.

За Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали и Черно море през нощта и преди обяд ще духа фьон със скорост 15-20 м/сек, възможни са пулсации и над 20 м/сек.

За София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград през нощта и в часовете до обяд ще духа силен югозападен вятър със скорост между 15-20 м/сек.

Днес ще вали почти в цялата страна. Количества 5-10 л/кв.м. В сряда на отделни места ще превали дъжд. Очаквани количества - между 1 и 5 л/кв.м. В четвъртък ще е без валежи.

През денонощието (от 8 часа на 10.01. до 8 часа на 11.01.) нивата на много от наблюдаваните реки в страната са се повишавали. По-съществени повишения на водните нива са отчетени в Дунавския басейн, в резултат на регистрирани валежи и снеготопене. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

В Дунавски басейн: от -20 см до +49 см.

ВЧерноморски басейн: от -4 см до +6 см.

В Източнобеломорски басейн: от -13 см до +13 см.

В Западнобеломорски басейн: от -11 см до +10 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и утре речните нива в целия басейн ще се повишават, в резултат на прогнозирани валежи и снеготопене.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 12, 13 и 14 януари над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 12, 13 и 14 януари над средно многогодишната стойност и под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира  водно количество в долното течение на реката на 12, 13, 14 и 15 януари  около средномногогодишната стойност. На 13 и 14 януари са възможни незначителни повишения на нивата вследствие на валежи - първия ден в горните части на водосборите, а през втория в долните. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.