Повишението на речните нива ще продължи в почти цялата страна

05.12.2014г.

По данни и прогнози на НИМХ е обявен червен код - тревога за р. Марица при Свиленград и за р. Тунджа при Елхово.
Днес само на отделни места слабо ще превалява, очакваните количества са 1 - 5 л/кв.м. Вечерта в Югозападна България ще завали. Очакваните количества ще са между 5 -10 л/кв.м, локално - до 15 л/кв.м. В събота валежите ще обхванат цялата страна. Очакваното количество за дъжд в Западна България ще е 5-20 л/кв.м, в Централна България - 15-25, локално до 30-40 л/кв.м, в Източна България - 3-10 л/кв.м. В неделя валежите от запад ще отслабнат и ще спират, но все още в по-голямата част от страната ще има нови количества в Западна България - 3-10 л/кв.м, в Източна България- 10-20 л/кв.м.
Днес, в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата страна, като на места повишенията ще бъдат значителни. За Дунавски басейн повишения на речните нива се очакват за река Янтра – целия басейн и Русенски Лом – целия басейн.
Възможни са внезапни наводнения.
Оперативното звено към МОСВ и това в БДУВДР - Плевен е активирано.
Подробна информация за състоянието на водните обекти на територията на цялата страна, можете да намерите в сайта на МОСВ.