Повишения се очакват в долните течения на реките

12.04.2016г.


 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) през това денонощие валежите ще са в процес на спиране. През нощта ще има превалявания в Централна България, а след обяд на места в източната половина от страната ще превали краткотрайно. Количествата ще са 1-6 л/кв.м., на отделни мета в Североизточна България – до 10-12 л/кв.м. В сряда ще е без валежи. В четвъртък над Западна България, а привечер и през нощта срещу петък и на места в източните райони ще превали краткотраен дъжд. Количества на валежа ще са между 1 и 5 л/кв.м., на изолирани места до около 10 л/кв.м.

През денонощието 8 ч. на 10 до 8 ч. на 11 април речните нива в по-голямата част от страната са се повишили. Несъществени понижения са регистрирани на отделни измервателни пунктове. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), долното течение на Тунджа и горното и долното течение на Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 12 см до + 74 см

Черноморски басейн: колебания от - 2 см до + 20 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 17 см до + 57 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 20 см до + 16 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре, вследствие на оттичането на реките, ще се повишат водните нива в долните им течения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 12, 13 и 14 април ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес по-значително ще бъде покачването на водните нива в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че на 12, 13 и 14 април водните количества ще бъдат над средно многогодишната стойност. Днес се очакват значителни повишения в целия водосбор, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 12, 13, 14 и 15 април водното количество  ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес и утре във водосбора ще има значителни повишения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.