Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места

26.03.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология  към БАН (НИМХ- БАН) днес до обяд ще е почти без валежи. В следобедните часове ще има валежи от дъжд, главно в южните райони на страната, които през нощта срещу петък ще обхванат цялата страна. Количествата до полунощ ще са между 1 и 6 л/кв.м.
Утре валежи от дъжд ще има в цялата страна в Южна България, на места ще са временно интензивни и по-значителни. Сумарни количества в по-голямата част от страната между 10 и 20 л/кв.м, в Южна България на места до 30-40 л/кв.м. В планините ще духа умерен и силен южен вятър, а температурите ще са положителни до около 2000 м, в по-ниските райони ще има условия за интензивно снеготопене. В събота валежите ще продължат с количества от  10-15 л/кв.м, в Североизточна България до около 30 л/кв.м.
Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка и прогнозираните за днес високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната. В петък и в събота оттокът, формиран от снеготопенето, породено от положителните температури, прогнозираните валежи и последвалото след тях по-интензивно снеготопене, както и високата почвена влага, се очаква да бъде значителен и ще доведе до съществени повишения на речните нива в почти цялата страна.
Дунавски басейн - очакват се повишения от снеготопене, вследствие на положителните температури, прогнозни валежи от дъжд и снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.