Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда

09.03.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) през нощта по-значителни валежи от дъжд до 15-20 л/кв.м ще има на места в югоизточните райони. Утре на отделни места ще превали слаб сняг, в източните райони  на страната - слаб дъжд. Очаквани количества- от 1 до 3- 5 л/кв.м.
В сряда - почти без валежи. В четвъртък превалявания ще има на места в Западна и Северна България, предимно дъжд, над около 1500 м - сняг; количества от 1 до 5-6 л/кв.м.
През последното денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са се задържали с изключение на Източнобеломорски басейн, където на места са продължили да се повишават.
Дунавски басейн: в поречие Искър с до -23 см, поречие Осъм с до -20 см, в поречие Янтра водните нива са в диапазона -11/+20 см, поречие Русенски Лом с до -38 см;
Черноморски басейн: поречие Провадийска с до -30 см, поречие Камчия с до -14 см, р. Ропотамо при с. Веселие с до -70 см;
Източнобеломорски басейн: р. Тунджа при гр. Елхово с до +32 см, р. Марица (р. Сазлийка при гр. Гълъбово с +15 см), р. Марица при гр. Харманли с +50 см и с +42 см при гр. Свиленград, р. Върбица с -28 см;
Западнобеломорски басейн: поречие Места с до -24 см, поречие Струма с до -10 см.
Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, а водните количества на р. Сазлийка при гр. Гълъбово и на р. Марица при гр. Свиленград са над прага за внимание.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес на места в Югозападна и Южна България ще се повишават нивата в долните течения на реките. През следващите 1-2 денонощия, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, повишената почвена влага и снеготопенето, се очакват повишения във водосборите на реките:
За Дунавски басейн: р. Янтра – средно и долно течение, р. Русенски Лом – долно течение;
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.