Преобладава понижение и задържане на речните нива

27.06.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес до обяд ще вали на много места в Северна България и в планинските райони. Преобладаващите количества ще са от 2-5 л/кв.м, на отделни места до 7-12 л/кв.м. И в неделя, и понеделник на места отново ще превалява. През първия ден количества ще са между 5 и 10 л/кв.м, през втория ден са възможни и по-значителни – между 10 и 15 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 25.06 до 8 ч. на 26.06) речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или задържали. Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове.
Водните количества на по-голямата част от наблюдавани реки са около и над праговете за средни води. Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от - 12 см до + 20 см. Повишения с до + 20 см и с до + 10 см са отчетени съответно в поречията Искър и Вит
Черноморски басейн: речните нива са се понижавали с до - 10 см
Източнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до - 18 см
Западнобеломорски басейн: регистрирани са колебания от ± 4 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес ще се понижават или ще се задържат. Възможни са краткотрайни, на места незначителни повишения на реките:
В Дунавския басейн незначителни краткотрайни повишения са възможни днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи във водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. Според моделираните водни количества на 27, 28 и 29 юни за р. Искър те ще са около средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. За р. Янтра прогнозираните водни количества за днес и утре ще бъдат над средно многогодишната стойност, но ще са под прага за внимание.Според моделираните водни количества за Русенски Лом в долното течение на реката на 27, 28 и 29 юни нивото ще бъдe над средно многогодишната стойност. От 29 юни се очакват краткотрайни повишения.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.